søndag 25. juli 2010

Sentralbankene sprer risiko på flere valutaer

Valutaer som den norske krone begynner gradvis å bli mer populær etter hvert som sentralbenkene verden over tenderer til å spre sine plasseringer på flere valutaer.

Første kvart i år investerte sentralbankene 150 milliarder kroner mer i andre lands valuta enn tidligere. Tradisjonelt har mange valgt dollaren som den trygg plassering, men mange velger nå å spre sine plasseringer på flere valutaer. Den norske krone er i så måte populær i tillegg til australske dollar og den svenske kronen. 

Noe av grunnen til disse plasseringene skyldes at disse landene er mindre utsatt for problemene ellers i Europa og Australia, som Norge, er av de få landene som har klart seg bra igjennom finanskrisen.

I et mer langsiktig perspektiv har plasseringene i andre valutaer vokst fra 1.5 prosent for 10 år siden til 3.7 prosent i dag.  Mange tror denne trenden vil fortsette.

Jens Nordvig, som leder valutaseksjonen for utenlandsk valuta ved Nomura I New York, omtaler disse plasseringene som nye trygge havner for sentralbankene. Han tror at konsekvensen av denne økende interessen for disse valutaene gjør at de vil relativt sett vil stige de kommende årene. 

- Det kommer til å bli store volum som potensielt plasseres, noe som kan få store konsekvenser for disse valutaene selv om beløpene er små i forhold til den totale porteføljen til sentralbankene, sier Nordvig til nettstedet The International News.

Utsiktene for en mulig “dobbel bunn” i kjølvannet av finanskrisen i USA i kombinasjon med USAs stadig voksende handelsunderskudd gjør at mange ikke lenger opplever dollaren som like risikofri som før. Og dersom sentralbankene for alvor begynner å plassere sine reserver i annen valuta, vil dette ytterlige øke frykten for en dollarkollaps.