lørdag 10. juli 2010

Steve Jobs tjener en dollar i året

Men ellers er lederlønningene noe høyere enn for vanlig ansatte i USA enn i Norge – for å si det mildt.


Selv om finanskrisen har redusert gapet mellom lederlønninger og lønningene til andre ansatte, så er det ikke uvanlig at ledere tjener mer i løpet av en dag på jobben enn andre ansatte tjener på et helt år, i USA.

I noen industrier er gapet større enn i andre. Daily Finance har undersøkt lederlønninger i ulike bransjer i USA og det viser seg at blant andre ledere i teknologiselskaper tjener relativt mindre i forhold til sine ansatte. Nederst på lista finner vi Apple-sjef Steve Jobs, som nøyer seg med en dollar i året.

Selv om Steve Jobs havner nederst på lista over lederlønninger i USA, har han likevel nok til å klare seg som sjef i Apple. Jobs startet Apple og ble for noen år siden sparket som leder i selskapet. Det resulterte i at selskapet nesten gikk konkurs, før Jobs igjen fikk tillit og snudde selskapet til å bli databransjens mest profitable.  Selv om ynkelige en dollar formelt er lederlønna, så har verdien av aksjene han har i Apple mangedoblet seg siden han tok grep.

Daily Finance sjekket den samlede kompensasjonen ledere fikk og laget så en liste hvor mye mer lederne i de enkelte selskapene fikk i forhold til lavest betalte i samme selskap. Her er noen eksempler:

Teleselskapet AT&T:  Randall Stephenson:  200 mill. kr.  Sekretærer i selskapet: 180 000 kr.
The Walt Disney Co.: Rober Iger: 200 mill. Kr. Renholder: 180 000 kr.
McDonald’s: James A. Skinner: 120 mill. Kr.  Butikkansatt: 120 000 kr.
Starbucks: Howard Schultz: 64 mill .kr. Butikkansatt: 160 000 kr.