lørdag 17. juli 2010

Ikke mye å hente på å skifte strømleverandør

Konkurransetilsynet har sjekket strømprisene og forskjellene er i ikke store, ifølge informasjonsrådgiver Ronny Turøy (bildet).

Markedskreftene fungerer i strømmarkedet. En prissammenligning Konkurransetilsynet har gjort i syv byer for 2009 og så langt i 2010 viser at det er relativt små forskjeller mellom markedpris/spotpris og standard variabel pris.

Standard variabel pris har vært gunstig for kunder i Trondheim, Bodø og Tromsø, mens kunder i Bergen, Stavanger og Kristiansand har spart penger på markedskraft/ spotpris. I Oslo er prisforskjellen ubetydelig.

Konkurransen i kraftmarkedet er avhengig av prisbevisste forbrukere som bytter kraftleverandør dersom de kan få et bedre tilbud. For å hjelpe strømkunder å velge avtale, har Konkurransetilsynet sammenlignet en billig avtale om markedskraft/ spotpris med billigste leverandør av standard variabel kontrakt for syv byer i perioden 2009 til og med juni 2010.

- Denne undersøkelsen viser at det ikke er så store prisforskjeller mellom såkalt spotpris (markedskraft) og standard variabel pris. Strømkunder kan spare penger dersom de sørger for å ha en av de billigste avtalene innenfor disse to produkttypene, sier informasjonsrådgiver Ronny Turøy. -Har du en dårlig avtale, så er det enkelt å bytte!

Billigste leverandør av standard variabel pris-produkt i hvert av områdene Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand hadde i gjennomsnitt en pris som var ca. 150 kr. lavere enn markedkraft/spotpris-produktene i 2009. Denne forskjellen er imidlertid liten og det er ikke tatt hensyn til at forbruket er høyere på vinteren enn på sommeren.

For Trondheim ville en kunde med et forbruk på 20 000 kWh/år spare ca. 550 kroner på å velge det billigste standard variabel pris-produktet fremfor det billigste markedskraft-/spotprisproduktet. Tilsvarende tall for Bodø og Tromsø er ca. 400 kr. Forskjellene for Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand er ubetydelige. (Kilde: Konkurransetilsynet)