søndag 18. juli 2010

Nordmenn ærlige om sykefravær

En undersøkelse blant europeiske land viser at nordmenn skulker jobben mindre enn andre.

Aon Consulting har funnet ut at 120 millioner sykedager er et resultat av at folk skulker jobben uten å være syke. I en undersøkelse der 7 500 arbeidere deltok sa 15 prosent at siste gang de var borte fra jobben på grunn av sykdom så var de egentlig ikke syke. I tillegg tok 10 prosent seg fri fra jobben for å ta hånd om syke familiemedlemmer.

Aon Consulting har estimert at Europa tapte over 300 milliarder kroner på skulking i fjor. Spanjoler skulker mest (22 prosent), fulgt av britene og irene (21 prosent). Dansker (4 prosent) og nordmenn (10 prosent) er mest ”ærlige”. 

Noe av årsaken til de lave tallene i Danmark og Norge kan også tilskrives at reglene for å kunne holde seg hjemme fra jobb er noe mer liberale her enn i mange andre land. Mange sier da også i undersøkelsen at de ville foretrukket å ikke skulke dersom de kunne ha en mer fleksibel arbeidstid. 15 prosent sier at en mer givende arbeidsdag på jobben ville redusere skulkinga. Bonus-ordninger med muligheter for høyere lønn er også en motiverende faktor som mange oppgir for ikke å skulke.

Frykt for å miste jobben er den viktigste grunnen til at tallene ikke er høyere. Nedgangstidene i mange land i Europa gjør derfor at tallene ventes å være noe lavere i tiden som kommer.