onsdag 30. juni 2010

Aksjeloven skal forenkles

Mange ser fram til at regjeringen nå tar initiativ til en forenkling av aksjeloven. 

Regjeringen vil i løpet av året komme med en innstilling der målet er å forenkle regleverket. John G. Bernander, adm. dir. i NHO, er en av de som ønsker å komme med innspill til næringsminister Trond Giske.

- Dette gode initiativet kan føre til betydelige forenklinger for små og mellomstore aksjeselskaper, sier Bernander (bildet). Det er over 200 000 aksjeselskaper i Norge i dag, og de aller fleste er i SMB-kategorien.

Advokat Gudmund Knudsen leder utredningsarbeidet. Det er stor politisk enighet om at aksjeloven er av de områder der spesielt små og mellomstore bedrifter sliter med et byråkrati som oppfattes som en ekstra hemsko for å starte og drive egen virksomhet. Det er derfor ventet at de nødvendige politiske vedtak vil kunne fattes rett over nyttår.

En forenkling av vil derfor ha en positiv effekt på innovasjon og nyskapning, noe regjeringen har fokusert mye på. I tillegg til forenkling av aksjeloven har derfor regjeringen også signalisert andre forenklinger for små bedrifter. Sverige og Danmark har nå fjernet minstekravet til aksjekapital på 100 000 kroner og regjeringen vurderer fremme forslag om det samme i Norge. Revisjon for små selskaper vurderes også å gjøres frivillig for de minste selskapene, i likhet med praksis i resten av Europa.