fredag 25. juni 2010

Amerikanske kvinner oftere barnløse enn de skandinaviske

Hver femte amerikanske kvinne forblir barnløs. Trenden er at stadig flere, spesielt hvite kvinner, ikke ser på barn som en forutsetning for et godt ekteskap.

I aldersgruppen 40 til 44 år er nå 18 prosent barnløse. Det er en økning på 10 prosent siden 1976. 20 prosent hvite kvinner er barnløse, mens 17 av de sorte og 16 prosent av asiater er barnløse.

I Skandinavia er bare 12 til 14 prosent barnløse. De lavere tallene kan henge sammen med gunstigere permisjonsordninger og sikkerhet for økonomisk velstand og tryggehet i forhold til jobb og utdanning.

Forklaringen på de høye barnløshetstalleneogså i at kvinner gifter seg senere samt de nye karrieremuligheter som har åpnet seg for kvinner de siste årene.  Samtidig bruker kvinner flere å på utdanning og ser at det er vanskelig å kombinere utdanning med barn.

Under ”baby-boomen” rett etter annen verdenskrig da fødselsraten var på 3.7 barn per kvinne, falt fødselstallet helt ned til 1.7 barn på 70-tallet og har nå stabilisert seg på 2. Undersøkelsen ble foretatt av Pew Research Center.