lørdag 12. juni 2010

Euroen mot stupet

Det er ingen ende på elendigheten for euroen. Først faller den ned til dollarnivå, så bryter den sammen.

Centre for Economics and Business Research (CEBR) spår en dyster framtid for euroen. I 2011 vil euroen ligge på samme nivå som dollaren før hele eurosamerbeidet etter dette bryter sammen.

Spådommen om euroens fortsatte fall er begrunnet i at den amerikanske sentralbanken ventelig vil sette opp renten mens sentralbanken i Europa må holde renten uendret. Rentehevningen i USA vil styrke dollaren ytterligere i forhold til euroen.

Euroen har allerede tapt hele 15 prosent mot dollar hittil i år som følge av frykten for at Hellas og muligens andre land ikke klarer å betjene sin offentlige gjeld. Ifølge Douglas McWilliams i CEBR vil euroen en gang etter 2011 bryte sammen.

Andre har spekulert i om eurosamarbeidet vil bli delt i et A-lag og et B-lag basert på i hvor stor grad medlemslandene i EU klarer å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.  Tyskland og andre sterkere økonomier i Europa er neppe interessert i en gjentagelse av lånekrisen i Hellas som i praksis tyskerne i hovedsak måtte ta ansvar for.