mandag 28. juni 2010

Bukken og søplesekken i norske kommuner

Norske kommuner gir kontrakter til egne avfallsselskaper, og nå klages kommunene inn for brudd på EØS-avtalen av Norsk Industri.

EFTAs overvåkningsorgan ESA får i disse dager en klage fra Norsk Industri som føler seg forbigått i forhold til oppdrag for norske kommuner. EØS-avtalens regler om fri flyt av tjenester anses å være brutt ved at en rekke kommuner omgår anskaffelsesregelverket ved å tildele egne næringsaktører en såkalt ”enerett” til å utføre avfallstjenester for kommunens innbyggere.

Dermed unngår interkommunale avfallsselskaper, eller selskaper med kommunale eierinteresser, å konkurrere om oppdrag. Når de samtidig står fritt til kommersielt salg av avfallstjenester til både næringsliv og offentlig instanser medfører dette en konkurransevridning.

- De kommunale selskapene har ofte garantier i ryggen som løfter dem ut av den økonomiske og markedsbaserte virkeligheten som gjelder for kommersielle aktører, sier Stein Lier-Hansen, adm. dir. i Norsk Industri. - Sammen med praksisen med tildeling av ”enerett” fjernes forretningsmessig risiko og dette skaper selvsagt store markedsforstyrrelser og konkurransevridninger til skade for private bedrifter i bransjen.