tirsdag 15. juni 2010

Marginal nedgang i klimagassutslipp

Utslipp av klimagasser i Norge gikk  lite ned i fjor finanskrisen får æren for nedgangen.

Norske utslipp av klimagasser var, ifølge Statistisk sentrabyrå (SSB) , 5,4 prosent mindre i 2009 enn året før. – Mye av reduksjonen skyldes finanskrisen og reduksjonen kan være forbigående, sier forskningsdirektør Knut Alfsen (bildet) ved CICERO Senter for klimaforskning.

EU reduserte sine utslipp med mer enn 11 prosent siste året, og ifølge Reuters kan resten av Europa takke dårlige tider i tungindustrien for reduksjonen. SSB understreker at også den norske utslippsreduksjonen til dels skyldes lavere utslipp fra industrien og fra olje- og gassvirksomheten.

De kaller likevel den norske nedgangen i klimautslipp for "kraftig". Ifølge CICEROs forskningsdirektør Knut Alfsen trenger imidlertid Norge flere finanskriser for å nå målet om 9 prosent utlippskutt  sammenliknet med 1990-utslippene innenfor Kyoto-protokollens virkeperiode som er 2008 til 2012.

– Det er selvfølgelig positivt at utslippene reduseres, men man kunne ha ønsket at det var resultat av en villet politikk. Hvis vi unngår nye økonomiske kriser de nærmeste årene, er det stor fare for at de norske utslippene på ny vil øke. Derfor er det viktig at regjeringen intensiverer arbeidet med videre utslippskutt, selv om 2009-utslippene ble lavere enn de var i 2008, sier Knut Alfsen.