onsdag 2. juni 2010

Fedre i Norge ikke mye flinkere enn i andre land

Til tross for lovpålagt pappapermisjon; norske fedre tilbringer ikke mye mer tid med barna enn i andre vestlige land.

En undersøkelse foretatt av byrået for arbeidsstatistikk i USA viser at det ikke er store forskjeller i den tid fedre tilbringer med sine barn i vestlige land. Til tross for lovpålagt pappapermisjon i Norge er det ingen klar forskjell mellom Norge og for eksempel USA der de økonomiske støtteordningene for fødselspermisjon er betydelig dårligere.  De tilbringer om lag en time med barna (under 6 år) i snitt hver dag.

Og til tross for at likestillingsarbeidet i Norge på papiret er kommet lenger enn i andre land kommer ikke norske fedre særlig bedre ut i forhold til å hjelpe til med husarbeidet heller. Norske. Tyske og amerikanske fedre bruker omtrent like mye tid på husarbeid.

Bare Japan kommer betydelig dårligere ut i undersøkelsen. Japanske fedre tilbringer i snitt bare halvparten så mye tid med barna som fedre i vestlige land. Mye av dette skyldes dype kulturelle forskjeller som også finnes i andre asiatiske land i forhold til oppvekst og oppdragelse av barn, men en del av årsaken kan knyttes til at japanske fedre tilbringer mer tid på jobb enn vestlige fedre.

Finanskrisen medførte imidlertid at flere japanske fedre ble arbeidsløse og av den grunn tilbrakte mer tid med sine barn. Heldigvis for japanske barn er trenden også i ferd med å snu for de i jobb; fra 2005 til 2008 har pappapermisjoner mer enn doblet seg. Likevel viser statistikk fra Japan at kun 1,23 prosent av alle fedre ut pappapermisjon.