onsdag 30. juni 2010

Asiater ikke mer utsatt for kreft ved overvekt enn hvite

Økonomien i asiatiske land har bedret seg betraktelig de siste årene, og nå kommer livsstil-sykdommene.

Det er imidlertid visse forskjeller i hvordan ulike helseplager slår ut hos ulike raser. Det har tidligere vært antatt at asiater muligens har større risiko for å få kreft ved overvekt enn hvite. Dette kunne skyldes en annen diett eller genetiske faktorer. En studie der Christine Parr ved Universitetet i Oslo har deltatt, konkluderer imidlertid med at det ikke er en relativt sett høyere risiko for ulike kreftformer blant asiater som sliter med overvekt enn det er blant hvite.

Forskerne analyserte over 400 000 voksne fra Asia, Australia og New Zeeland. Samlet var overvektige 6 prosent mer utsatt for kreft enn i de med normal vekt, og de med ekstrem overvekt hadde 21 prosent større sannsynlighet for å bli rammet av kreft. Svært overvektige kvinner over 60 år hadde hele 60 prosent større sannsynlighet for å dø av brystkreft enn de med normal vekt.

Utviklingen i retning av stadig flere overvektige asiater fortsetter imidlertid som følge av økonomisk framgang i Asia. Det blir derfor nødvendig med et større fokus på både å bekjempe overvekt og å investere i helsetiltak for å bekjempe en gryende epidemi av overvektige tilsvarende det man har sett i den vestlige verden.