søndag 13. juni 2010

New Zealand vil bli som oljenasjonen Norge

New Zeeland har ambisjoner om å bli stillehavets svar på oljenasjonen Norge. Til tross for oljekatastrofen i Mexico-gulfen skal de nå ut på dypt vann.

Det pågår for tiden en omfattende leting eter olje utenfor New Zealand, og eksporten av olje er nå bare slått av de tradisjonelle landbruksproduktene fra øygruppen. Og New Zealands oljeindustri ambisjoner: - Vi ønsker å forandre New Zealand, sier Dr. Richard Cook, sjefsgeolog i selskapet, Crown Minerals, til National Business Review.

Mens olje-venetyret i Nordsjøen går mot slutten og overtas av et gass-eventyr, er New Zealand bare i begynnelsen på sin æra som oljenasjon. På samme måte som oljefeltene i Mexico-gulfen og i Nordsjøen ligger New Zealands oljereserver på dypt vann, med tilhørende økonomiske, teknologiske og sikkerhetsmessige utfordringer.

Det anslås at oljereservene innen for landets territorialgrense kan være i størrelsesorden 10 milliarder fat olje. Til sammenligning inneholdt Ekofisk og Stafjord i Nordsjøen henholdsvis 3,5 og i overkant av 3 milliarder fat olje.

Målsettingen for regjeringen på New Zealand er å kunne tilby energi landet over flere ti-år:

- Vårt mål er å bli stillehavet svar på Norge, sier Cook. I så fall må New Zealand finne flere store oljefunn på dypere vann enn de dagens drivverdige områder. Brasilske Petrobas og de amerikanske selskapene Anadarko og ExxonMobil har planer om å delta i søket etter drivverdige områder.