mandag 14. juni 2010

Tysk disiplin i EU

Tysland varsler at EU-land som ikke tar ansvar for egen økonomi, kan miste stemmeretten.

Angela Merkel fikk mye problemer på hjemmebane da Tyskland måtte ta ansvaret for å redde Hellas. En slik situasjon verken kan eller vil Tyskland havne i igjen. Nå ønsker Merkel å straffe land som ikke følger budsjettreglene ved å frata dem rettigheter i EU-systemet. Dette kan være første steg mot en differensiering av makt i EU i forhold til økonomisk styrke.

Problemene i EU skyldes at hvert land i stor grad kan styre sin egen økonomiske politikk samtidig som dette får konsekvenser for alle land i EU gjennom euroen. Med en felles valuta blir landene i praksis forpliktet til et felles ansvar.

Delstatene i USA har i likhet med landene i EU egne budsjetter og må ta ansvar for de økonomiske konsekvenser et budsjettunderskudd innebærer. Men i USA er det større muligheter for den føderale regjering til å gripe inn å regulere spillereglene. Det er dette enkelte i EU-systemet nå tar til orde for i håp å sikre en større grad av budsjett-disiplin.

Samtidig innebærer dette en svekkelse av den selvstendighet EUs medlemsland har hatt fram til nå. Spørsmålet er om EU-landene er villige til å gi avkall på en selvstendig økonomisk politikk for å oppnå den budsjettdisiplin som Tyskland nå krever. Hvis ikke, kan dette være begynnelsen til slutten for et EU der reglene i prinsippet er de samme for alle uavhengig av hvor ansvarlig eller uansvarlig det enkelte lands budsjettpolitikk er.