søndag 13. juni 2010

Flere kvinner i franske styrerom

Franske kvinner med løsbarter stormet nylig inn på generalforsamlingen i vannverket  Veolia Environnement i Paris. Målet var å sette fokus på manndominerte styrerom.

- Det er smart å la kvinner få bestemme strategien til et selskap, en oppgave som krever intelligens og evnen til å hold hodet kalt, sa en av kvinnene i feministlobbyen La Barbe, ifølge Bloomberg. Veolia har kun en kvinne blant 17 menn i styret.

Stuntet satte “gutteklubben grei” på agendaen i de etterfølgende generalforsamlinger i franske selskaper, og franske jurister arbeider nå med et lovforslag som vil kreve minst 40 prosent kvinner i styrerommene. Dersom lovforslaget går igjennom vil franske selskaper ha seks år på seg til å tilpasse seg kravene.

Dersom lovforslaget går igjennom vil Frankrike etterfølge Norge i en lovpålagt minimumsantall av kvinner i styrerom. I Spania er det en anbefalt minimumsgrense på 40 prosent kvinner innen 2015.

I dag er det 9.5 prosent kvinner i konsernstyrene i 103 store franske selskaper, ifølge analyseselskapet GovernanceMetrics International i New York. Tilsvarende tall for Storbritannia er 8.5 prosent i 405 selskaper og 12.2 prosent i 1754 selskaper i USA. Før lovendringen i Norge var det i kun 6.5 prosent kvinner i norske styrer.