onsdag 9. juni 2010

Miljøguru til Norge

Norsk Taiji Senter inviterer til foredrag med Helena Norberg-Hodge, vinner av den Alternative Nobel-prisen og pionèr i bevegelsen for lokal økonomi. 

Norberg-Hodge hevder at dagens politikk for å håndtere internasjonal økonomisk turbulens, kun midlertidig vil stabilisere verdensøkonomien. Internasjonal økonomi fundamentalt ustabil og dermed uegnet til å møte behovene til verdens befolkning.

Hennes foredrag vil belyse de psykologiske, sosiale, og økologiske fordelene ved lokal økonomi og nødvendige tiltak på kommunalt, nasjonalt, og internasjonalt plan. Hun analyserer hvilken påvirkning den globale økonomien har på kulturer og landbruk verden over, og er en pionèr i bevegelsen for lokal økonomi.

Helena Norberg-Hodge er grunnlegger og leder av International Society for Ecology and Culture. ISECs misjon er å undersøke årsaken til sosial- og miljøkriser, og fremme mer bærekraftige og levedyktige samfunn. Nordberg-Hodge er med-grunnlegger av Internasjonalt Forum for Globalisering (IFG) og det Globale Eco-Village-nettverket. Hun er også medlem av den Internasjonale Kommisjonen for Fremtidens Mat og Landbruk, og redaktørstyret for magasinet The Ecologist. Hennes bok og film, Ancient Futures: Learning from Ladakh, har blitt oversatt til over 40 språk.

I 1986 mottok Nordberg-Hodge Right Livelihood Award, eller den "Alternative Nobel Pris" som en anerkjennelse for sitt arbeide i Ladakh, også kalt "Lille Tibet". I 1993, var hun navngitt som en av verdens 10 mest interessante miljøforkjempere av Earth Journal. Hennes arbeide har vært gjenstand for mer enn 250 artikler i flere dusin land. I Carl McDaniel's bok: Wisdom for a Liveable Planet (Trinity University Press, 2005), var hun profilert som en av åtte visjonære som forandrer verden idag. Nordberg-Hodge har i løpet av sitt arbeid mottatt støtte fra mange verdensledere, inkludert H.R.H. prins Charles, prins Sadruddin Aga Khan, H.H. Dalai Lama, og de indiske statsministrene Indira og Rajiv Gandhi.

Arne Næss-stolen ble gitt i gave til Norsk Taiji Senter av Kit-Fai og Arne Næss for noen år siden og står nå i Arne Næss-rommet på taijisenteret. Stolen representerer nærheten til naturen, den dype freden og forbindelsen til Dao. Professor Arne Næss har vært en viktig støttespiller for Norsk Taiji Senter og var nært knyttet til daoismen gjennom sitt arbeid med dypøkologi. Norsk Taiji Senter ønsker å skape et sted i hans ånd hvor det viktige er å lytte, til seg selv og til andre, og lanserer nå en foredragsserie som heter ”Arne Næss Stolen”. Våre gjesteforelesere eller -lyttere, inviteres til å sitte i stolen for å vekke stillhet og refleksjon i oss. Harmoni i verden begynner med at hver enkelt finner sin indre ro og styrke, slik at qi, livskraften, kan flyte fritt og føre til handling i pakt med naturen.


Tid og sted for arrangementet er søndag 13. juni klokken 13, Havnelageret i Bjørvika.