mandag 7. juni 2010

- Vesten er konkurs, Zimbabwe får ingen hjelp

Propagandamaskinen til Robert Mugabe har funnet ut hvorfor uhjelpen fra vesten uteblir.

Mugabes diktatur i Zimbabwe har ført til økonomisk krise med matmangel og lovløse tilstander. Mugabes menn har i årevis brutalt slått ned alle forsøk på demokratisering, men etter sterkt internasjonalt press har Mugabe i noen grad akseptert å dele noe av makten med siste valgs vinner, Morgan Zwngirai. 

Dette har vært forutsetningen for at det internasjonale samfunn var villig til å oppheve sanksjoner mot Zimbabwe i og med at Mugabes korrupte regjering hindret at nødhjelp nådde befolkningen.

Giverlandene har nylig hatt møte i Oslo for å vurdere videre bistand til Zimbabwe. Gruppen ledet av Storbritannia og USA ønsker å stimulere og videreføre demokratiseringsprosessen i samarbeid med Zimbabwe ledere, men situasjonen er fortsatt slik at nødvendige reformer og maktoverføring ikke har funnet sted slik forutsetningen er.

Zimbabwe hadde håpet på en støtte i størrelsesorden 5 milliarder kroner, men fikk i denne omgang nesten ingenting.

Ifølge en publisert regjeringsuttalelse på AllAfrica.com er den egentlige årsaken at giverlandene er blakke og at de ikke er ærlige nok til å fortelle det. Giverlandene ønsker kun at Zimbabwe skal være et tilskudd til deres egen økonomi, og at de ikke ønsker at Zimbabwe selv skal kunne utvikle bærekraftig næringsvirksomhet i eget land.

Norge, EU, FN og verdensbanken deltar i gruppen av givere. Gruppen har fastholdt at bistand fortsatt ikke kan distribueres via regjeringen i Zimbabwe. Med de holdninger som Zimbabwes regjering gir uttrykk for her, kan det også hende at fortsatt vil ta en stud før dette blir mulig.