fredag 11. juni 2010

Nordmenn er mest fornøyd med jobben sin

Danmark og Norge topper lista over land der arbeidstakere er mest fornøyd med den jobben de har.

I Norge er 82 prosent fornøyd med å jobbe for sin nåværende arbeidsgiver, ifølge det nederlandske arbeidsformidlingsselskapet Ramstad Workmonitor.

I den internasjonale undersøkelsen sier over halvparten av arbeidstakerne at arbeidsmengden har økt det siste året. Likevel opplever de fleste at de klarer å balansere arbeid og fritid og er fornøyd med antallet ferie og fridager. En tredjedel bruker fritiden til å tenke jobb, motta jobbrelaterte telefoner og sjekke epost knyttet til jobben.

I Europa er norske arbeidstakere de som er mest optimistiske i forhold til muligheten til å finne seg en ny jobb. Vi er også minst pessimistiske i forhold til muligheten for å miste jobben; bare tre prosent tror det er en stor mulighet for at dette vil skje i løpet av de neste tre månedene.

Disse tallene henger nøye sammen med det sterke oppsigelsesvern som norske arbeidstagere har i forhold til andre land, spesielt innen offentlig sektor.I tillegg er sysselsettingen i Norge høyere enn i andre land samtidig som de økonomiske utsiktene for arbeidstakere er vesentlig tryggere.

Skandinaviske arbeidstakere er også mest ambisiøse i jobbsammenheng. 70 prosent av alle arbeidstakere fokuserer på å bli forfremmet. En tilfredsstillende jobbsituasjon har mye å si for ambisjonsnivået. Japans arbeidere er også fokusert på forfremmelse, men er samtidig minst tilfreds med sin nåværende arbeidsgiver, så ambisjonene er derfor rettet mot å finne en ny jobb i et annet selskap.

Great Place to Work Institute har rangert de beste arbeidsplassene, og i Norge kom Tanberg som utvikler produkter for videokonferanser (bildet) best ut. Tanberg er nå kjøpt opp av amerikanske Cisco Systems og det gjenstår å se om jobbtilfredsstillelsen blir like høy med amerikanske eiere.