torsdag 10. juni 2010

USA krabber ut av finanskrisen

Positive ledighetstall men lavere eksport understreker at USA fortsatt har et stykke igjen før finanskrisen er helt over.

Det tre hovedfaktorer som nå påvirker finansmarkedet i USA: Høy arbeidsledighet, et svakt og usikker boligmarked der mange fortsatt sliter med boliglån og lånekrisen i Europa som kan spre seg globalt.

Til tross for at arbeidsledigheten sank marginalt med 3000 færre nye ledige er det fortsatt om lag 9.7 prosent arbeidsledighet i USA. Det er imidlertid liten bevegelse siden begynnelsen av året og det vil ta lang tid å få dette tallet ned.

Det positive i tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet var imidlertid at om lag fem prosent av de som allerede var registrert som ledige nå er tilbake i arbeid. Det tyder på at bedrifter nå tar inn igjen permitterte arbeidere og at aktiviteten er på vei opp i flere bransjer.

Eksporten sank imidlertid og sendte eksportunderskuddet siste måned til det største på 16 måneder. Noe av årsaken er nok at dollaren har vært sterk de siste ukene.

Lånerenten er også lavere enn på lenge med en 30-års fastrente på 4.72 prosent. Det er gode nyheter for alle med boliglån, og samtidig var antallet søknader om nye boliglån den laveste på over 10 år. Tallene viser at banker og finansinstitusjoner nå begynner å få kontroll over sine tidligere så råtne låneporteføljer.

Børsene feirer imidlertid som vanlig på forhånd i forventning om flere positive begivenheter. Skal vi tro den kraftige oppgangen på Dow Jones er det derfor mer positive tall i vente de neste månedene.