søndag 13. juni 2010

Norge tok opp menneskerettigheter med Kina

Statssekretær Gry Larsen (bildet) og representanter fra Helsingforskomiteen, Amnesty International, legeforeningen og advokatforeningen har diskutert menneskerettigheter med Kina.

På agendaen var rettighetene til arbeidstakere, fanger, minoriteter, pressefrihet og sosialt ansvar. Dialogen mellom Kina og Norge om menneskerettigheter er en årlig foreteelse og har pågått i 13 år.

Ifølge utenriksdepartementet i Kina er møtene en anledning til å ha en vennskapelig dialog mellom to land som har forskjellig samfunnssystemer og et møte mellom øst og vest. For Kinas regjering er det viktig å oppnå en felles forståelse og gjensidig respekt for på den måten å komme videre i arbeidet med å bedre menneskerettighetene.Kineserne benyttet også anledningen til å skryte av landets økonomisk framgang og befolkningens levestandard, utvikling av sosiale ordninger samt styrking av demokratiske og juridiske prosesser.

Ifølge kinesiske myndigheter skrøt også Gry Larsen av ”Kinas enorme framgang innen menneskerettigheter”. Norges tradisjon som fredsmegler og diplomatisk brobygger gjør at slike møter ikke er en arena for krass kritikk av Kinas rulleblad innen menneskerettigheter. Vi får likevel håpe at den norske delegasjonen også fikk sagt noen velvalgte ord om Norges bekymring for vedvarende brudd på menneskerettighetene i Kina, selv om Gry Larsen ikke blir sitert på slike uttalelser i kinesike medier.