søndag 20. juni 2010

Aktivister i California blokkerte isrealsk skip

Aktivister hindret et isrealsk skip fra å få lastet varer på havna i Oakland.

Mange europeiske land, inkludert Norge og Sverige har reagert kraftig på Israels aksjon og blokaden av skipsanløp til Gaza. Mens nordmenn og svensker har tatt til orde for både boikott av israelske varer og blokade av israelske skip, har amerikanernes holdning vært vesentlig mindre negativ i forhold til Israels handlemåte.

Mens andre lands regjeringer har tatt til ordre for begrensede økonomiske restriksjoner overfor Israel og israelske selskaper, har amerikanske investorer forhold seg passive. Amerikanske investorer har historisk vanligvis fulgt gjeldende policy fra regjeringen, og USA er kjent for å bruke sin økonomiske makt gjennom ulike former for sanksjoner.  

Det finnes imidlertid regioner i USA som er betydelig mer kritiske til USAs utenrikspolitiske linje. Området i og rundt San Francisco og Oakland er kjent for hippie-bevegelsen på slutten av sekstitallet og bidro sterkt til at den hjemlige opposisjon mot Vietnam-krigen til slutt tvang regjeringen til å trekke amerikanske tropper ut. San Francisco-området har også vært betydelig mer negative til krigene i Irak og Afghanistan enn flertallet av amerikanerne.

Mye av de politiske strømningene i dette området har sitt utspring i miljøet rundt det prestisjetunge og verdenskjente Berkeley Univeristy, rett nord for Oakland. Mange amerikanske grasrotprotester på venstresiden i amerikanske politikk har startet her og spredd seg til resten av USA.  

Nå er igjen San Francisco-området i søkelyset etter at aktivister søndag blokkerte lossingen fra dokkene på havna i Oakland for et Israelsk skip. Aktivistenes paroler knyttet seg til å frigjøre Palestina, og hanearbeidere nektet selv å ta seg fram til skipet forbi aktivistenes sperringer.  Dermed var en blokade av et israelsk skip på amerikansk jord et faktum på USAs sjette største havneanløp.

Aksjonen var organisert av flere ulike organisasjoner, inklusive arbeidstakerorganisasjoner i San Francisco-området. Disse arbeidstakerorganisasjonene har tidligere gjennomført solidaritetsaksjoner mot blant annet apartheid-regimet i Sør-Afrika. Aksjonen er planlagt å vare i ett døgn.