fredag 4. juni 2010

Norske bedrifter tar stress på alvor

Mer stress på arbeidsplassen enn i anre land er ikke årsaken til nordmenns høye sykefravær og mange arbeidsuføre.
 
Nordmenn lever i gjennomsnitt lenger enn de fleste andre. Skal vi tro statistikken over sykefravær og arbeidsuføre har vi likevel store helsemessige problemer med å fungere i arbeidslivet. En europeisk undersøkelse om stress på arbeidsplassen viser imidlertid at norske bedrifter kommer bedre ut enn i de fleste andre land i Europa. 

I Norge har TNS Gallup gjennomført telefonintervjuer med ledere og verneombud i 950 virksomheter.  Til sammen ble det foretatt foretatt ca 36000 telefonintervjuer som dekker både privat og offentlig sektor i 31 land.


Norge kan spare milliarder på å få ned sykefravær og det høye antallet arbeiduføre. Bedriftenes holdninger og tiltak vil derfor være viktige for å få ned tallene. Undersøkelsen viser at sju av ti norske bedrifter foretar rutinemessige analyser av sykefravær, mens fem av ti europeiske har denne rutinen på plass. 90 prosent norske bedrifter oppgir at de har handlingsplaner m.m. for arbeidsmiljøet mens gjennomsnittet i Europa er 75 prosent. /0 prosent av norske bedrifter har rutinemessige analyser av sykefravær, mens gjennomsnittet i Europa er 50 prosent.

Norge er det landet hvor flest virksomheter (87 prosent) rapporterer at en fagforening er representert lokalt i virksomheten, og er også blant de landene som har en særlig høy forekomst av verneombud (92 prosent). Norge er også blant de landene hvor flest virksomheter rapporterer at de involverer de ansatte i utforming og gjennomføring av tiltak mot psykososiale arbeidsmiljøproblemer.

Undersøkelsen viser at det går et klart skille mellom nord og sør i Europa. De nordiske landene kommer klart bedre ut i undersøkelsen enn land rundt middelhavet, med unntak av Spania.

Det er grunn til å tro at stress er et minst likestort problem utenfor Europa. I USA og Japan stilles det ofte store krav til effektivitet og prestasjoner samtidig som arbeidstagere har dårligere beskyttelse mot oppsigelse. Sykefraværet er imidlertid lavere, noe som kan skyldes at arbeidere heller velger stress på arbeidsplassen enn å risikere oppsigelse.