torsdag 17. juni 2010

Finanskrisen har ikke ført til mer proteksjonisme

Finanskrisen har ikke medført at myndigheter i de enkelte land har vært fristet til å innføre proteksjonistiske tiltak for å sikre sin egen industri.

OECD, WTO og UNCTAD har i fellesskap utarbeidet en rapport foran for G20-toppmøtet i Toronto som dekker perioden november 2009 til mai 2010.  De tre organisasjonene samarbeider om å overvåke utviklingen i handels- og invest eringspolitikken og rapporterer om nye tiltak G20-landene eventuelt innfører. I tillegg til analyser og vurderinger inneholder rapporten detaljerte landlister over nye tiltak. Denne åpenhet omkring politikken er et nyttig kritisk lys på tiltak som både OECD og WTO har erfaring med som ledd i å styrke medlemslands motstandskraft overfor press fra utsatte grupper i vanskelige økonomiske tider.

Rapporten peker på at det dramatiske fallet i 2009 i internasjonal handel (-12%) ventes å snus til en oppgang på 9,5% i 2010, mens for direkte utenlandske investeringer (FDI) (-40%) ventes kun en moderat oppgang. Dette henger sammen med at selv med betydelig oppgang i fremvoksende økonomier i Asia, Afrika og Latin-Amerika ventes den globale økonomiske veksten å være kun 4,2% i 2010. Med den dramatiske utvikling i offentlige finanser, særlig i Europa, vil handel og investeringer være viktig kilde til økonomisk vekst og utvikling.

Av handelstiltak er det spesielt igangsettelser av nye anti-dumping-undersøkelser som er økt, men det er også en viss økning i bruk av toll, importforbud og importlisensiering. Det uttrykkes også bekymring for begrensninger i handel med landbruksvarer gjennom bruk av sanitære og phytosanitære tiltak. Stål er den varegruppe som rammes klart mest av nye tiltak, men også maskiner, landbruksvarer og transportmidler rammes. Den viktigste nye utvikling synes å være en økende bruk av eksportbegrensende tiltak som eksporttoll, eksportforbud og eksportkvoter, i første rekke for landbruks- og råvarer.

Vedrørende investeringer gir rapporten et positivt bilde av at G20 i hovedsak har tatt tiltak som virker fremmende på investeringer, men noen land synes å ha gjort opprinnelig midlertidige krisetiltak mer permanente.

Alt i alt gir rapporten et relativt betryggende bilde av kun begrensede nye diskriminerende handels- og investerings tiltak. Utfordringen framover blir å holde fast ved denne politikken når stimulerings- og krisetiltak etter hvert avvikles og næringslivet vil måtte vende seg til mer normale konkurranseforhold. Særlig krevende er dette der gjeldskrisen tvinger land til å avvikle tiltakene før vekstkraften er tilbake i økonomien. Avslutning av Doha-runden i WTO vil være det beste virkemiddel for en handels- og investeringsledet vei ut av krisen.(kilde: Regjeringen)