tirsdag 29. juni 2010

Utgifter til helse øker mer enn andre utgifter

Helsebudsjettene øker nå når baby-boom generasjonen eldes.

En rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD) viser at helsebudsjettene nå øker mer enn andre budsjettposter i de fleste land. Dette skyldes at den prosentvise andelen eldre i befolkningen blir større.

 - Det umiddelbare behovet regjeringer i OECD land har for å redusere budsjettene, gjør at man må foreta vanskelige valg for å opprettholde helsetilbudene: bremse veksten i offentlige utgifter til helse, redusere utgifter innen andre områder eller øke skatter, skriver OECD i sin rapport.

De største utgiftene til helse fines i USA som brukte om lag 50 000 kroner pr. person på helse i 2008. Norge ligger ikke langt etter USA med ca. 40 000 kroner, og gjennomsnittet i OECD-landene er ca. 20 000 kroner.

I kombinasjon med finanskrisen har økte helseutgifter gjort at USA bruker stadig mer av brutto nasjonalprodukt på helse. I 2000 utgjorde helseutgiftene 7.8 prosent og i 2008 9.0 prosent, og denne trenden ser ut til å fortsette.  En av grunnene er at ny teknologi forbedrer både diagnose og behandlingsmuligheter, men dette koster ofte også mer penger, slår OECD-rapporten fast.

Denne utviklingen gjør at man stadig oftere må foreta vanskelige valg der liv kunne vært reddet eller livskvalitet kunne vært forbedret dersom man hadde hatt råd til å gjennomføre de nødvendige investeringer over helsebudsjettet.