søndag 6. juni 2010

Verdensøkonomien ikke så avhengig av USA

USAs finansminister, Thimothy Geithner, mener resten av verden i for stor grad ser til USA når økonomiske utsikter skal vurderes.

Under G20-landenes møte i Busan i helgen sa Geithner at den globale økonomien er mer avhengig av etterspørselen i lokale markeder i Japan og Europa. Andre land bør ikke bare vurdere verdensøkonomien basert på hva amerikanske forbrukere foretar seg.

Uttalelsen kommer rett etter skuffende tall i det amerikanske markedet, og Geithner er bekymret for at dårlige tall i USA ytterligere skal svekke verdensøkonomien. Dette vil i siste instans også gå ut over amerikanerne.

Problemet i USA er at offentlige budsjetter må kuttes framover i og med at flere delstater og byer i USA nærmer seg konkurs. Dermed vil amerikanernes kjøpekraft reduseres samtidig som forbruket reduseres. Dette er et problem USA deler med flere andre land, men det er ikke nødvendigvis et generelt globalt problem med samme ringvirkninger som bankkrisen som i sin tur forårsaket den generelle finanskrisen.

Likevel hadde G20 landene fokus på å berede grunnen for en større grad av budsjettmessig edruelighet, slik at man unngår at lånekrisen i Hellas sprer seg til andre land.