torsdag 10. juni 2010

Tid for opptur i Europa

Med Dow Jones tilbake over 10 000 poeng, høyere oljepris og svakere dollar er det mye som tyder på at Europa er klar for en finansiell opptur.

Lånekrisen i Hellas og andre europeiske land førte til stor nervøsitet i markedet, og mange solgte på en emosjonell frykt for kollaps og ikke på faktiske endringer i underliggende verdier.

Mye tyder på at frykten nå er i ferd med å slippe. At dollaren svekkes samtidig som Dow Jones stiger til over 10 000 poeng igjen er en indikasjon på at investorer er villige til å ta risiko. En høyere oljepris indikerer at verdensøkonomien igjen begynner å få hjulene i gang.

Mange spår at Tyskland og de skandinaviske landene er klar for en børsopptur. Disse landene har selv ikke hatt låneproblemer, men har blitt påvirket negativt av de problemene andre land i Europa har hatt. Bekymringen i Tyskland har vært at landet i praksis måtte garantere for Hellas og ikke at Tysklands egen økonomi går dårligere.

I Norge har vi vært påvirket av at våre handelspartnere i Europa sliter. Når så Norges bank setter opp renten får dette i tillegg konsekvenser for konkurranseutsatt eksportindustri. 

Fondsmeglere er likevel ganske entydige i sin advarsel om å holde seg unna Hellas. Spania og Italia har som Hellas hatt farlig høye låneopptak, men samtidig er disse markedene nå underpriset i forhold til underliggende verdier.