tirsdag 22. juni 2010

Vi er overtroiske

Nordmenn og andre europeere tror fullt og fast på lykketall, og mener samfunnet bør baseres mer på (over)tro enn vitenskap.

EUobserver refererer til en undersøkelse der 30 000 europeere, inklusive nordmenn, ble spurt om overtro. 40 prosent svarer at de tror på lykketall. En av tre mener lykketall ikke har noen reell effekt, mens resten ikke har gjort seg opp noen mening.

Graden av overtro sammenfaller med velstand. I de landene i Europa med lite økonomisk velstand var overtro mer utbredt enn i mer velstående land, og spesielt reduserer gode velferdsordninger graden av overtro. Kvinner (41 prosent) er litt mer overtroiske enn menn (37 prosent).

Mer oppsiktsvekkende er det at hele 38 prosent av alle spurte mener samfunnet baserer seg for mye på forskning og vitenskap og for lite på (religiøs) tro. Det er bare 34 prosent som mener det motsatte.

Disse tallene sammenfaller med en trend i USA der stadig flere vegrer seg for å akseptere vitenskapelige teorier der disse kommer i mulig konflikt med tro. Darwins utviklingslære er under sterkt press som enerådende i amerikanske skoler, og i enkelte delstater seiler mer eksotiske teorier som ”intelligent design” i medvind. Her forsøker man å argumentere for at utviklingen av liv på jorda kun kan ha skjedd gjennom en guddommelig inngripen.