mandag 14. juni 2010

Usikkerheten gir store valuta-svingninger

Ikke siden finanskrisen startet med kollapsen i Lehman Brothers har svingningene i de store valutaene vært større.

Etter en flukt til dollar de siste ukene gjorde euroen et comeback basert på gode produksjonstall i Europa. Samtidig mener Goldman Sachs at euroen innen skal helt ned i $1.15 innen utgangen av året. Euroen er i dag på $1.22. Lånegarantien på 1000 milliarder dollar fra EU har ikke klart å stoppe uroen.

Den norske kronen svinger vanligvis mer enn større valutaer. Samtidig er kronen sterkt knyttet til prisen på olje som igjen er knyttet til  utsiktene i verdensøkonomien. Siden begynnelsen av året har kronen gått fra 5.60 mot dollar helt opp til 6.70 i forrige uke og er nå ned igjen i 6.40. 

Strammere budsjetter i land som Spania og Portugal vil nå begynne å føles på kroppen, og disse landene har en tradisjon i streik og demonstrasjoner tilsvarende det vi har sett i Hellas. Det vil neppe dempe bekymringene.

Den økonomiske politikken vil framover være forskjellig i ulike land. Mens Norge og flere andre land allerede har satt opp renten og USA sannsynligvis vil begynne å gjøre det som et resultat av at amerikansk økonomi gradvis bedrer seg, vil sentralbanken i EU måtte holde rentene nede for å komme seg igjennom lånekrisen. Det betyr at valutaer vil svinge i takt med både renteendringer og usikkerhet rundt låneforpliktelser.