torsdag 10. juni 2010

Brosnan ber Obama stoppe Norges hvalfangst

Begrenset kommersiell hvalfangst kan nå bli tillatt etter at land som USA ser ut til å støtte et kontroversielt kompromiss om dette.

Flere Hollywood-kjendiser har aktivt gått ut mot kommersiell hvalfangst. Pierce Brosnan har ved flere anledninger benyttet sin kjendisstatus til dette, og har nå skrevet et åpent brev til president Barak Obama der har ber presidenten stopp Norge, Island og Japan.

Norge er blant de land som hevder at hvalbestanden nå er så stor at en begrenset kommersiell hvalfangst bør tillates for å sikre en rimelig balanse og forvaltning ressursene i havet.  Bosnan beklager at Obama stilltiende har akseptert en slik avtale.

Bosnan viser til undersøkelser gjort av Det internasjonale fondet for dyrs velferd (IFAW) som viser at amerikanere på tvers av politiske skillelinjer ønsker at regjeringen skal stoppe norsk hvalfangst:

- Forslaget (om å tillate kommersiell hvalfangst) ikke bare belønner Japan, Island og Norge for å gi blaffen i internasjonale lover, men gir dem også ”lisens til å drepe”. Ifølge Brosnan.

Brosnan vet hva det innebærer etter flere filmer som James Bond. Spørsmålet er derfor om hans argumenter mot hvalfangst er mer virkelighetsnære enn filmene han har spilt inn. Ifølge Brosnan er hvalen en ”følsom og intelligent skapning”, men han kommer ikke med vitenskapelige argumenter mot hvalfangst i brevet til Obama.

Økonomisk har hvalfangsten ingen betydning for norsk næringsliv. Spørsmålet blir da om bestanden av dyr skal reguleres etter hvor følsomme og intelligente de er eller om fangstradisjoner og en forsvarlig beskatning av bærekraftige økosystemer basert på forskning skal være avgjørende.