tirsdag 15. juni 2010

Norge på rett vei, IT-budsjettene vokser

Norske bedrifter har utsatt IT-investeringene i påvente av bedre tider. Nå investerer de igjen.

En av fire virksomheter i Norge øker nå sine it-budsjetter med mer enn 10 prosent. – Krisestemning viker for moderat optimisme og fremtidstro, sier Anders Lindgren (bildet) i Steria.

Funnet stammer fra undersøkelsen ”IT-sjefens utfordringer”, som Synovate gjennomfører for it-konsulentselskapet Steria blant skandinaviske it-sjefer hvert år. Blant de omkring 200 norske bedriftene som deltok i undersøkelsen er det bare 14 prosent som melder om en reduksjon i it-budsjettene.

– Vi er fortsatt ikke helt tilbake til nivået fra våren 2008, altså før finanskrisen satte inn, men vi ser en positiv utvikling fra 2009, forteller Anders Lindgren, informasjons- og markedsdirektør i Steria.

I undersøkelsen til Steria kommer det fram at 26 prosent av norske it-sjefer har fått påplusset budsjettene sine med over 10 prosent i år. 61 prosent melder om stort sett uendrete it-budsjetter.

Selv da finanskrisen sto på som verst nølte de fleste av landets bedrifter med å svinge kostnadsøksa over it-avdelingen. Ifølge en tilsvarende undersøkelse fra våren 2009 var det bare et fåtall norske virksomheter som hadde kuttet i it-budsjettene sine.

– De fleste har hatt is i magen, heldigvis. It er virksomhetskritisk i de fleste virksomheter, og under de rette forutsetningene kan it-avdelingen bidra til effektivisering og verdiskaping i en bedrift. Derfor er det et godt tegn at såpass mange nå skrur opp it-budsjettene igjen, mener Lindgren.

Internasjonalt forventes det en it-vekst på 5,3 prosent i løpet av 2010, ifølge analyseselskapet Gartner. Det tilsvarer rundt 20 billioner – altså 20 tusen milliarder – kroner.