lørdag 26. juni 2010

Mer forskningstøtte til mindre bedrifter gjennom EUREKA

Nærings- og handelsminister Trond Giske vil satse mer på de små bedriftene og viser til at forskningsstøtten gir resultater.

Norge er medlem av EUREKA som er et forskningssamarbeid mellom 39 land. EUREKA-samarbeidet rettet inn mot små bedrifter gir disse bedriftene en mulighet til selv å legge premissene for hva det skal forskes på.  

Giske ønsker at  innovasjon, forskning og nyskaping forsterkes når vi nå kommer oss ut av   finanskrisen. Det er igjennom dette arbeidet at grunnlaget legges for framtidige arbeidsplasser.

Reduserte budsjettunderskudd i det private næringsliv har en tendens til å gå ut over framtidsrettede forskningsprosjekter og der er derfor viktig at det offentlige går inn å sikrer en kontinuitet i dette arbeidet i krisetider.

Giske har ingen tro på at regjeringer skal detaljstyre hva det skal forskes på og ønsker at dette i stor grad skal overlates til bedriftene selv.

EUREKA prioriterer markedsrettet forskning og utvikling og tanken er å styrke den europeiske konkurranseevnen.  Hvert år igangsettes ca 200 nye EUREKA-prosjekter med et samlet budsjett på ca. 4 mrd. kroner finansiert med nasjonale bidrag. Norge bidrar med om lag 50 millioner kroner gjennom Forskningsrådet.