søndag 6. juni 2010

Presidentkandidat Sarah Palin ut mot miljøvernere

Hun sluttet som guvernør i Alaska for å bli president i USA. Nå langer hun ut mot miljøvernere og motstandere av våpenkontroll.

Sarah Palin skjuler sine politiske ambisjoner dårlig og starter valgkampen tidlig. Hun har sitt eget TV-show og stiller opp der erkekonservative amerikanske verdier skal forsvares.

Da interesseorganisasjonen og lobbyistene i National Rifle Association (NRA) nylig hadde kongress, stjal hun hele showet: – We love guns, var parolen som høstet øredøvende jubel.

Sarah Palins Alaska har tidligere fått merke hennes positive holdninger til oljeutvinning i et av verdens mest sårbare områder. Nå har hun gjort det kunststykke å legge skylda for oljekatastrofen i Mexico-gulfen på miljøvernerne.

På sin Facebook-side kaller hun miljøvernerne for hykleriske når de protesterer mot energiutvinning til havs og på land.  Ifølge Palin er det ikke noe ”rent” ved miljøvernernes forsøk på å stoppe oljeboring, og deres kamp medfører også at områder som anses som tryggere nå står i farre for ikke å bli utviklet med det første. Amerikanske miljøvernere oppnår bare at mulighetene innen oljeutvinning blir overtatt av andre land.

Vi vil tro hun blant annet tenker på Norge. Vi velger også å tro at hun ikke har fått med seg at sikkerhetstiltakene i Nordsjøen er vesentlig bedre enn i USA og at miljøverninteresser sannsynligvis vil stoppe oljeutvinning utenfor Lofoten. At USA i utgangspunktet er mer ettergivende i forhold til miljøverninteresser er neppe et salgbart argument for de fleste utenfor USA. Men dette handler om innenrikspolitikk.

Miljøvernerne gjør også at USA blir kontrollert av utlendinger fordi USA blir avhengig av å importere olje, ifølge Palin. Avhengigheten er reell, men de fleste andre land vil nok mene at USA har større innflytelse over dem enn de har over USA.

Sarah Palin er spesielt opprørt over at guvernør, Arnold Schwarzenegger, har stoppet all oljeleting utenfor kysten av California. Kristin Halvorsen bruker Schwarzenegger for hva han er verdt her på berget til å overbevise oss nordmenn om at oljeboring ikke er til å spøke med miljømessig. Schwarzeneggerer republikaner og blir av mange nærmest sett som en forræder i egne rekker. Men Schwarzenegger er snart ferdig med sine åtte år som guvernør i California. Han er mer opptatt av sitt ettermæle som guvernør enn framtidige politisk ambisjoner hos republikanerne. 

Det er delte meninger om hvorvidt så vidt radikale og kontroversielle meninger faktisk hjelper Sarah Palins ambisjoner som framtidig presidentkandidat. USAs negative handelsbalanse med utlandet trekkes ofte fram av de som ønsker at USA selv skal være selvforsynt med energi, og til tross for oljekatastrofen i Mexico-gulfen veier derfor økonomiske motiver tyngre enn miljøvernhensyn for mange.

Pat Buchanan, som selv er ansett for å være meget konservativ og som selv tidligere hadde ambisjoner om å bli president, tror Sarah Palins utspill går rett hjem i viktige konservative stater, men at hun blir for drøy kost for de fleste amerikanere. Republikanerne sliter imidlertid med å finne en kandidat som kan engasjere som Sarah Palin, og de fleste utelukker derfor ikke at hun vil kunne nå fram som republikanernes kandidat ved neste presidentvalg om tre år.