tirsdag 15. juni 2010

Mange ledere er misfornøyd med lønna

Kun fire av ti ledere i Norge er fornøyd med egen lønn, og kvinnelige ledere tjener fortsatt mindre enn sine mannlige kolleger.

En undersøkelse gjennomført av organisasjonen Lederne viser at under halvparten av norske ledere er fornøyde med lønnen sin. Dette kommer fram i den årlige undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer, som er utført blant 3460 ledere og mellomledere over hele landet.

Forbundsleder Jan Olav Brekke (bildet) i Lederne mener det ikke alltid er sammenheng mellom lønn og stillingsinnhold for norske ledere. – Det er nok i mange tilfeller slik at ansvar og krav ikke reflekteres i lønnen, mener han.

Ledelsesbarometeret avdekker store lønnsforskjeller mellom kvinnelige og mannlige ledere. En kvinnelig leder tjener i snitt 70 000 kroner mindre i året enn sin mannlige kollega.  Brekke mener lønnsforskjellene i mange bransjer er urovekkende stor.

– En mulig forklaring kan være at kvinnelige ledere med individuell lønnsfastsettelse ikke er like gode til å stå på krava som sine mannlige kolleger. Det kan virke som om kvinnelige sjefer er litt mer tilbakeholdne og beskjedne på egne vegne. Forhåpentligvis vil vi lykkes i å oppnå  lik lønn i årene fremover, sier han.

Brekke tror at ledere med individuell lønnsfastsettelse i mange tilfeller risikerer en svakere lønnsutvikling enn de  med kollektivt fremforhandlede lønnsavtaler.

– I en individuell lønnsforhandling blir ikke nødvendigvis resultatet like godt som i tarifforhandlinger. Dette skyldes nok ofte lønnssystemene og at du som individ ikke har den samme forhandlingsmakten. Derfor er det nok lettere å holde lønna nede i individuelle lønnssystemer, mener Brekke, men legger til at individuelle avtaler kan slå ut i begge retninger.

– For ledere som er flinke til å forhandle kan et slikt system gi bedre lønn og vilkår. Likevel mener jeg at ledere med individuell lønnsfastsettelse må være svært gode forhandlere for å oppnå samme lønnsnivå som i tariffavtalene, sier han.

– Er lønn viktig for å føle seg verdsatt i bedriften? – Alle som gjør en god og viktig jobb, ønsker en lønn som viser at bedriften verdsetter og setter pris på det arbeidet som blir gjort. Dersom du opplever at andre i tilsvarende stillinger har bedre lønnsutvikling, vil du kanskje føle at arbeidet du legger ned i din bedrift ikke verdsettes like høyt, sier Brekke.